Preskočiť na hlavný obsah

Nikola Tesla

Dnes má narodeniny Nikola Tesla. Aj preto steampunkoví nadšenci považujú tento deň za významné steampunkové výročie. A čím je pre steampunk Tesla tak výnimočný? Už aj pred érou steampunku sa tento pozoruhodný vynálezca a vedec objavoval veľmi často v najrôznejších sci-fi príbehoch. Poďme sa teda pozrieť na jeho vzrušujúci život, ktorý bol sám osebe sci-fi príbehom.


Tesla sa podľa legendy údajne narodil práve počas veľkej elektrickej búrky - srbskej rodine, v dedinke Smiljan v blízkosti Gospiča, na území dnešného Chorvátska. Pokrstil ho srbský ortodoxný pop Toma Oklobdžija, jeho otcom bol reverend Milutin Tesla, kňaz metropolita Sremski Karlovec a matka Duka Mandičová bola takisto dcérou srbského kňaza. Tesla ako dieťa usilovne čítal všetky prístupné knihy, aj filozofické a náboženské, a už počas detstva mal vidiny a riešenia rôznych technických problémov sa mu často objavovali v mysli práve v takých stavoch.
  Nikola Tesla, svetoznámy fyzik a vynálezca srbského pôvodu (1856 - 1943) si v Spojených štátoch, kam pricestoval v roku 1884, získal neskôr veľké uznanie ako elektroinžinier a vynálezca. Nový typ zbraní, ktoré dnes používa americká armáda, sa pripisuje práve jeho celoživotnému vedeckému výskumu. Hádam najznámejším vynálezom je tzv. "mierový lúč", ako ho Tesla pomenoval - čo je zbraň cielenej energie, ktorú možno používať v rôznej intenzite. Médiá ju vtedy označovali ako "super-zbraň, ktorá skoncuje so všetkými vojnami". Pravdou však je, že teraz už nielen americká, ale aj iné armády ju s nadšením využívajú na úplne iné ciele.


Americká FBI po jeho smrti okamžite nariadila Úradu pre majetok cudzincov zhabať všetky jeho papiere a technické zariadenia - napriek tomu, že Tesla bol riadnym americkým občanom - a americkí vedci odvtedy pokračujú vo výskume sami. Mnohí sa nazdávajú, že i keď zomrel vo veku 86 rokov, odišiel predčasne vďaka tomu, že o jeho výskum v súvislosti s tzv. "smrtonosným lúčom" mala mimoriadny záujem armáda. Zdá sa, že tento lúč má náväznosť na guľový blesk a žeravú plazmu a išlo o lúče častíc.


Teslova rodina a juhoslovanské veľvyslanectvo sa snažilo donútiť americkú vrchnosť, aby jej vydali jeho majetok a jeho neter Sava Kosanovičová sa eventuálne dostala k niektorým osobným predmetom, ktoré sú dnes vystavené v múzeu Nikolu Teslu v Belehrade, kde sa nachádza aj urna s jeho popolom. Ale technické zariadenia dostala do opatery armáda a Teslov výskum vyhlásili za "prísne tajný".


 Tesla je duchovným otcom vysokofrekvenčného prúdu. Vyvinul diaľkové ovládanie, predpokladal vynález radaru štyridsať rokov pred jeho objavením. Položil základy elektrónového mikroskopu a dal si patentovať prvý logický súčinový obvod.


Predpokladá sa, že vynálezcom diatermie a hypertermie je tiež Tesla. V roku 1891 zistil, že pri ošetrení ľudského tkaniva vysokofrekvenčným striedavým prúdom môže tento použiť pri liečení chorôb pohybového aparátu. Objav prvýkrát popísal v roku 1891 Tesla, no napriek tomu si vynález prisvojil Francúz D' Arsonvale, dokonca si objav nechal aj patentovať. Nová metóda sa veľmi rýchlo začala používať v praxi a bola známa ako d'arsonvalizácia. Aj multivlnný oscilátor, ktorý používal George Lahkovsky vraj tiež vynašiel Tesla. Pozoruhodné je, že Tesla vraj zostrojil akési minilietadlo s kolmým štartom. Lietadlo s hmotnosťou štyristo kilogramov Tesla patentoval okolo roku 1920. Bol to jediný stroj ku ktorému nepostavil prototyp. Nedokázal svoj projekt dokončiť, pre nedostatok financií. V roku 1895 na vrchole svojej kariéry jeho laboratóriá zničil požiar. Požiar zničil životné dielo veľkého vynálezcu. Málo mu chýbalo k vypracovaniu metódy, ktorá mala slúžiť na výrobu tekutého kyslíka. V tom čase robil pokusy s podobným javom, ktorý neskôr bol známy ako röntgenové zariadenie. Po ničivom požiari sa vynálezcovi podarilo nazhromaždiť finančné prostriedky, z ktorých si postavil nové laboratórium.


Ďalší zaujímavý vynález, ktorý sa spája s menom Tesla je rádio. Všeobecne uznávaným vynálezcom rádia je Marconi. Osem rokov pred Marconim Tesla na svojej prednáške popísal a predviedol zariadenie na príjem a vysielanie rádiových vĺn.V roku 1897 požiadal o patent na rádio, ktorý v roku 1900 aj dostal. Tento patent v dlhoročných súdnych sporoch Marconi napadol. Päť mesiacov po Teslovej smrti v roku 1943 súd rozhodol, že vynálezcom rádia je jednoznačne Tesla. Toto rozhodnutie dodnes nikto neakceptuje. O prvenstvo objavu rádia mal záujem aj Američan slovenského pôvodu Jozef Murgaš. Ďalší Teslov objav vznikol, keď pracoval na svojom citlivom rádioprijímači. Spozoroval rytmické šumy, ktoré vychádzali z prístroja. Po roku 1920 ich opäť zaznamenali astronómovia. Tak dostal náhodný objav uznanie aj na akademickej pôde. V roku 1895 vyvinul slávnu Teslovu cievku, ktorá sa dodnes používa. Tesla vyvinul viac než päťdesiat druhov cievok.


 Pomocou špeciálneho zariadenia dosiahol vo svojom laboratóriu na sekundárnom vinutí cievky napätie okolo štyroch miliónov voltov. Pokúšal sa napätie zvyšovať, preto si v roku 1899 vybudoval stanicu Colorado Springs. Pokusné zariadenie ležalo na náhornej plošine vo výške tisícosemsto metrov. Súčasťou pokusnej stanice bol obrovský rezonančný transformátor. Pomocou tohto zariadenia chcel Tesla Zemeguľu premeniť na obrovský kondenzátor. Keď bol obrovský vysielač s napätím dvanásť miliónov voltov v prevádzke vznikali elektrické ohňostroje, ktoré sa chovali podobne ako búrka. Po deväťmesačnom pokuse na Colorado Springs získal Tesla pozemok, ktorý neskôr dostal meno "Wardenclyffe". Na tomto mieste mal vzniknúť gigantický vysielač "Wardena Clyffa". Stavbu začal v roku 1902 pod vedením známeho architekta Stanforda Whitea.




Koncepcia striedavého prúdu sa stretla s veľkou nevôľou iného slávneho vynálezcu, T. A. Edisona, ale zoznam Teslových odporcov bol oveľa dlhší. Tzv. „vojna prúdov“ bola zdrojom dlhoročnej rivality oboch geniálnych vynálezcov, no nakoniec v nej Tesla, ktorý bol pôvodne Edisonovým nedoceneným zamestnancom a asistentom, zvíťazil. Edison bol nútený priznať svoj omyl.
Kým sa tak stalo, musel však Tesla vynaložiť veľa úsilia. Po odchode od Edisona sa snažil realizovať svoj projekt výroby a prenosu elektrického prúdu po vlastnej línii, ale jeho spoločnosť skrachovala a samotný Tesla sa dostal do ťažkostí. Našiel však oporu v spoločnosti Westinghouse, ktorá kúpila viacero jeho patentov a financovala výskum, čo sa ukázalo ako geniálna investícia.

Čerešničkou na celom projekte bola úspešná výstavba hydroelektrárne na Niagarských vodopádoch, vyrábajúcej striedavý prúd. Jej spustením v roku 1895 sa podľa viacerých odborníkov začala reálna éra elektrifikácie našej civilizácie.Tesla sa svojmu sokovi na poli elektrotechnických inovácií – Edisonovi – revanšoval aj tým, že objavil elektrickú výbojku, ktorá pravdepodobne klasickú žiarovku so žeraveným vláknom prežije.



 Odporúčam vám film The Prestige, kde si vedľajšiu úlohu, Teslu, zahral David Bowie.






Ak sa chcete dozvedieť viac o Teslovi a o Tunguzskej katastrofe, ktorú ževraj nepriamo zapríčinil, pozrite si český dokument.





Dnes by oslávil 155 rokov a jeho život bol tak záhadný a úchvatný, že bude námetom na literárne a iné spracovania ešte aspoň ďalších 155 rokov. Pri ňom totižto fantázia funguje na plné obrátky, či už sa človek rozumie do vedy alebo nie.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Taradúr

Taradúr (The Jabberwocky) je moja obľúbená básnička. Napísal ju Lewis Carroll. Nachádza sa v knihe Za zrkadlom a čo tam Alica našla. Nedávno vyšla aj samostatne so steampunkovými ilustráciami. Kúpiť si ju môžete farebnú: http://www.lulu.com/shop/lewis-carroll/the-jabberwocky/paperback/product-6389259.html alebo si ju môžete celú čiernobielu môžete prezrieť tu. A aby ste vedeli, o čo v tejto nonsensovej básni ide, tu je jej slovenský preklad: Taradúr  Pražne je; hľa, slizopružké jazvrtky zotradierne kolodujú po zátraví. Vechťogáje clivia na tie vývrtky, prasotnačky výstia, zlubčia–čo to spraví… Daj pozor na Taradúra, synu môj, chráň sa jeho hryzoľustí, zvlášť keď zurmí, aj na vtáka Krvilaka priprav zbroj, Tupír nech ťa nerozchvatne drapazúrmi! Syn sa mečom vorpalovým opásal, dlho hľadal v diaľobzore nepriateľa. Odpočíval pod bukubom, nehlo stal, zahútaný prešľastával, hudna znela. Žlčodrubý pomaly už odísť chcel, vtom Taradúr búrne húrno zryčal kdesi; syčal, fučal,

Steampunkovú Veľkú noc Vám želám!

10 hrôzostrašných aspektov viktoriánskeho života

1.) Portréty Viktoriánska vyššia trieda (neskôr aj stredná) nemala televízor, aby sa mohla zabávať. Jednou z obľúbených foriem zábavy preto bolo obliecť sa do výstredných kostýmov a pózovať pre priateľov a rodinu. Znie to nevinne, ale predstavte si, že by sa vaša stará mama obliekla do kostýmu gréckej dryády a pózovala by na stole v obývačke, zatiaľ čo ostatní by jej tlieskali. Pre nás to môže vyznievať divne, ale pre viktoriánskych ľudí to bolo normálne a zábavné. 2.) Chudobince Chudobince boli vládou zriadené zariadenia, kde chudobní, chorľaví alebo mentálne chorí mohli žiť. Boli to väčšinou nechcení ľudia na okraji spoločnosti. V tej dobe bola chudoba považovaná za nepoctivú a pochádzala z nedostatku morálnej sily a pracovitosti. Od väčšiny bola vyžadovaná práca, aby ňou prispeli na vlastnú stravu. Tá však bola horšia ako vo väzniciach, aby tam prežili len tí najsilnejší a ostatných sa mohli rýchlo zbaviť. Preto vo viktoriánskom Anglicku nebolo horšie miesto na živo